Beter Frans spreken voor een sterkere positie op de markt

23 augustus 2021

Nu de economie sterk aantrekt, ontstaan er (weer) krapteberoepen: functies die moeilijk te vervullen zijn door een gebrek aan gekwalificeerde mensen. Sommige daarvan zijn nieuw, andere kenden we ook al voor de coronacrisis.

Wie eens rondkijkt op een vacaturesite als Indeed en daar op het trefwoord ‘Frans’ zoekt, krijgt een flinke lijst te zien met functies waarvoor beheersing van de Franse taal wordt gevraagd. Echt vreemd is dat natuurlijk niet, want Frankrijk is de derde handelspartner van Nederland.

We laten miljarden aan business liggen. We laten ons afschrikken door de taal.

En toch is het lastig om mensen te vinden die goed Frans spreken: veel van die vacatures op de aanbodsites komen zeer geregeld terug of blijven lang open staan. En ook dat is niet echt vreemd want in het voortgezet onderwijs doen steeds minder leerlingen examen in het vak Frans.

Twijfel aan eigen kunnen?

Frankrijk mag dan een belangrijk exportland voor Nederland zijn, er blijft ook veel exportpotentieel onbenut. Directeur Evert-Jan Schouwstra van het WTC Leeuwarden verwoordde het onlangs in een interview op de website van de KvK als volgt: “We lopen vaak om de Fransen heen. Daardoor laten we miljarden aan business liggen. We laten ons afschrikken door de taal.

Er is dus werk aan de winkel. Voor bedrijven, die onvoldoende (Franse) talenkennis in huis hebben, maar ook voor werknemers, want zij kunnen hun positie op de arbeidsmarkt versterken door te investeren in talenkennis.

Investeren in talenkennis loont voor bedrijven en medewerkers

Het is daarom verstandig om in budgetten voor training en scholing rekening te houden met deze schaarste aan vreemdetalensprekers, die naar verwachting eerder groter dan kleiner zal worden. Nu opleiden betekent morgen beschikken over de mensen die u nodig hebt voor activiteiten op buitenlandse markten of contacten met Franstalige relaties. En met die mensen geeft u uw concurrenten het nakijken.

Wat ik voor u kan doen

  • Bent u werknemer, dan kan ik u helpen om uw talenkennis op peil te houden of te vergroten. En daarmee vergroot u uw kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt of kunt u beter functioneren op uw huidige plek.
  • Bent u werkgever, ondernemer of leidinggevende, dan kan ik in samenspraak met u passende trainingen opzetten voor uw medewerkers, om ze beter in het Frans te laten communiceren (schriftelijk, mondeling of beide).

Meer informatie over mijn achtergronden en mijn andere diensten vindt u elders op deze site. En wilt u meer weten, belt of mailt u dan gerust (06-20210049 / taaltrainingen@erikpost.nl).

 

Foto: Malachi Witt via Pixabay

Voor ondersteuning bij uw communicatie in de Franse taal ben ik beschikbaar als:

Vertaler

Correspondentie, handleidingen, overeenkomsten, websites, berichten voor sociale media, brochures enz. enz. Ik vertaal ze in en uit het Frans. Lees er hier meer over.

Tolk

Bij een bezoek van Franstalige relaties kan een tolk haperingen in de communicatie voorkomen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden of lees er hier meer over.

Docent Frans

Voor uw medewerkers of voor uzelf stel ik graag een praktijkgerichte training op maat samen. Want investeren in talenkennis is investeren in een betere concurrentiepositie. Lees er hier meer over.

Ondertitelaar

Videomateriaal van uw organisatie krijgt met een goede ondertiteling veel meer internationale impact. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden of lees er hier meer over.